четвер, 10 листопада 2016 р.

До уваги батьків

Поради батькам по вихованню дітей


Більшість мам і тат охоче підпишуться під твердженням, що бути батьками непросто, особливо хорошим батьком. Сотні пар намагаються знайти секрети виховання своїх чад у педагогічних книгах і посібниках, але насправді є декілька простих секретів, про які не пишуть книги, але саме вони дозволяють зробити процес виховання простіше і куди приємніше.
Втрачати терпіння — це нормально
Найчастіше багато настанов батьків ігноруються дітьми або навіть зустрічають запеклий опір. На жаль, деякі вважають, що простіше відстати від дитини, дати слабину, ніж вийти з себе і стати «поганими» батьками.
Всі ми люди, і всім нам властиво виходити з себе. Та й як стриматися, якщо улюблене чадо поводиться геть погано і норовить зробити що завгодно, лише б на зло?
Вихлюпуйте емоції, давайте дитині і собі зрозуміти, що ви не згодні з ситуацією. Якщо станете тримати гнів і образу в собі, постраждають усі. І в першу чергу, ваші діти.
Навчайте дитину радіти іграшці, а не підраховувати її вартість
Багато батьків роблять одну й ту ж помилку: купуючи по своїй волі малюкові дорогий подарунок, вони вимагають від нього особливого ставлення до іграшки, постійно нагадуючи про її вартості.
Дорогі мами й тата, зрозумійте: до певного віку навіть целофановий пакет для дитини — захоплююча іграшка, яка не поступається дорогим машинкам і лялькам.
Навіть якщо ваша дитина мріла про цю річ, вона не розуміє її цінності в грошовому еквіваленті. Вчіть малюка радіти і цінувати будь-який подарунок.
Ви має право злитися і карати
Як ми вже згадували, бути хорошими батьками — не означає потурати дитині у всьому і покірно зносити найгірші з її вчинків. Якщо чадо заслужило строгості і покарання — нехай отримає його.
По-перше, це допоможе йому вирости адекватною людиною, яка вміє нести відповідальність за свої вчинки, а по-друге, не дасть вам заробити нервовий зрив від численних придушень спалахів злості. Навіть чемпіонові з медитації іноді потрібно дати випустити пар, а батькам тим більш.
Не бійтеся говорити ні
Звичайно, на все відповідати «так» і радувати свою дитину приємним. Але уявіть собі це 5-10 років потому. Чи готові ви говорити «так» всьому, що може попросити дитина постарше? Звичайно, ні, але вона-то не привчена до відмови. А це загрожує багатогодинними скандалами і серйозним розладом у ваших стосунках.
Говоріть «ні» сміливо і твердо. Навіть якщо дитина засмутиться і буде плакати, вередувати і дутися — не йдіть на задній хід. Пам’ятайте, що немає нічого гіршого для виховання малюка, ніж зміна відповіді батька під дією капризів і загроз.




Дайте дитині можливість бути самостійною

Ще одна поширена помилка у вихованні дітей — все робити за них і всіляко опікати, а потім вимагати самостійності. Як дитина зможе сама приймати рішення або навіть приготувати собі поїсти, прибрати, купити щось, якщо все дитинство батьки дбайливо брали ці турботи на себе?
Доручайте своєму чаду дрібні обов’язки з дитинства, і, головне, ніколи не перешкоджає ініціативі малюка зробити щось самому. Нехай у нього не вийде, та нехай він навіть розіб’є пару тарілок — але він зробить це сам. Повірте, слова «у тебе не вийде, дай я краще сама (сам) зроблю» запам’ятовуються на все життя і можуть створити серйозні проблеми дитині навіть у вельми солідниому віці.
Ви маєте право на відпочинок
Бути батькоми — це, звичайно, цілодобова робота, з якої не можна звільнитися, але брати маленькі відгули можна і потрібно. Поясніть дитині, що вам теж потрібно час на відпочинок і поки ви відпочиваєте, вона може грати, малювати, дивитися мультики, але не переривати ваш спокій капризами і мільйонами «хочу», «дай», «відведи» і т.п.
Але знайте міру, інакше ви-то будете відпочивші, а ось дитина -надана сама собі.
Правильне харчування починається з раннього віку
Принцип «їж, поки маленький, тобі ще можна» в корені неправильний, особливо коли самі батьки переймаються про користь свого харчування, а дитину годують всім, що йому тільки заманеться. Ніхто не говорить тримати малюка на одних супах і гречці, але робити чіпси, шоколад та іншу «смакоту» частиною раціону категорично не слід.
Постарайтеся пояснити це бабусям і дідусям — вони представляють ще більшу небезпеку, вважаючи, що якщо дитина ще може встати з-за столу, то вона не нанаїлася. Будьте суворі і непохитні. Не дайте надмірній любові погубити здоров’я вашого малюка!
Не забувайте про життя крім сім’ї
Виховання дитини не повинно ставати вашим єдиним заняттям і інтересом. Мати життя крім цього — нормально. Зустрічайтеся з друзями, ходіть на свята і в кіно, не відмовляйтеся від того, що приносило вам радість до становлення батьками. Важливо лише дотримуватися балансу між обов’язками і розвагами.
Вникайте в інтереси дитини
Нехай навіть це покемони, герої мультиків або вигадані ним самим тваринки. Не нехтуйте інтересами дитини і намагайтеся тримати руку на їх пульсі, інакше ризикуєте стати для свого малюка «динозавром» і «людиною з іншої епохи» замість друга і порадника.
Батьки теж повинні вибачаться
Базувати своє виховання на принципі «мама завжди права» і вперто не визнавати свої помилки в корені неправильно. Всі помиляються — і діти, і дорослі. А раз ви вчите малюка просити вибачення за свої проступки, будьте так ласкаві слідувати власними правилами і теж визнавати свою провину.
Так, це може бути непросто, але нічого ганебного в цьому немає. Такі об’єктивні дотримання правил у вашій родині дозволять побудувати гармонійні і теплі стосунки з вашим чадом на рівних.
Якщо стало занадто важко — беріть тайм-аут
Ніхто не говорить про те, що дитину потрібно сплавити куди-небудь і веселитися до забуття, але давати собі перепочинок іноді потрібно. За день батьки безліч разів переживають повний спектр емоцій від злості і роздратування, до щася і радості. Часом ці перепади особливо важкі.
Щоб уникнути зривів і безпідставних конфліктів, вчасно фіксуйте пікові моменти і беріть невеликий тайм-аут — на годину, на день, або хоча б на 20 хвилин.
Ваша дитина завжди буде найкращою
З ким і в якому б віці ви не порівняли свою дитину, результат завжди буде один — ваш малюк (а саме малюком для вас він буде і в 5, і в 45) розумнішим, гарнішим, добрішими і взагалі найкращим всіх на світі.
Не бійтеся цього і не впадайте в іншу крайність — не критикує дитини просто тому, що боїтеся своєї надмірної любов до неї. Ваш малюк і є найкращий, так чому б не показати це йому своєю любов’ю і підтримкою? Вони куди важливіше будь-яких виховних прийомів і красномовних слів.

1 коментар: